Indulj el, hogy megérkezhess...

Szentantalfa

szentantalfaSzentantalfa fekvése

5 km-re a Balaton északi partjától a Zánkát Nagyvázsonnyal összekötő út mentén található 417 lelket számláló település.

Csodálatosan szép környezetben helyezkedik el, hiszen három oldalról hegyek veszik körül, míg délről a Balaton déli panorámája tárul elénk. A község szerencsés domborzati viszonyainak köszönhetően a borászat igen fejlett színvonalon működik. Ezt bizonyítja a már régóta működő borturizmusa is.

Szentantalfa történelme

Az első írásos dokumentum, melyen fellelhető Szentantalfa neve 1276-ból származik. Nevét a falu védőszentje után és a -falva, -fa szó összetételéből kapta. Középkori birtokosai egytelkes nemesek, királyi farkas-vadászok voltak. A település később a veszprémi püspökséghez, majd az Esterházy család birtokaihoz tartozott. A történelem viharai folyamán a település több alkalommal is lakatlan volt. 1730 után indult meg a népesség erőteljes növekedése. A legmagasabb lélekszámot 1890- ben érte el az akkori 678 fővel. Ezt követően a népesség jelentős fogyásnak indult. Jelenleg ismét emelkedőben van. A lakosság fontos jellemzője, hogy sok a fiatalkorú.

Szentantalfa műemlékei, látnivalói

Érdemes megtekinteni a Kút utca végén, 2002 nyarán felújított kiskút és mosó épületét melyek fontos szerepet játszottak a falu lakóinak életében, hiszen a lakosság egy részének az ivóvizet biztosította.

A három történelmi egyház XVIII. században épült templomait is érdemes meglátogatni. Egyházzene-történeti érdekesség az evangélikus templom még működő ékfújtatós orgonája.

Kicsit távolabb található a Balázshegyen a XIII. századbeli Szent-Balázs templomrom, melyet 2001-2002 között sikerült részlegesen helyreállítani. A templom bejáratától csodálatos kilátás nyílik a Káli medencétől keletre fekvő szőlőhegyekre és a Balatonra.

Szentantalfa eseménynaptára

1. Szabadtéri szentmise: Balázs-áldás, minden év február első szombatján a Szent Balázs-hegyi templomromnál.

2. Szintén minden évben a falu védőszentjének névnapja: Antal (június 13.) utáni első vasárnapon tartják a hagyományos búcsút.

3. Nyaranta kerül megrendezésre a Falunap, amely több napos rendezvénysorozat

•  Péntek este: kulturális műsor, kiállítás

•  Szombaton, pedig gyermekeknek kézműves foglalkozás, családi nap a foci pályán, utcák közti futball bajnokság, végül az est zárása képpen a pálya mellett elkészített vacsora várja a kedves vendégeket.

Szórakozási lehetőségek

A faluban és környékén lehetőség van túrázásra, borkóstolásra a környékbeli pincéknél, továbbá van egy tekéző is, ahol esténként jó hangulat mellett megmozgathatjuk tagjainkat, ha a nappali kirándulás nem lett volna elegendő.

Balázs-hegy (2 km): Romtemplom

Óbudavár (4km)

Zánka (6 km): lovaglási és strandolás lehetőség

Nagyvázsony (10 km): Kinizsi vár, Postamúzeum

Leányfalu (12km): lovaglási lehetőség

Badacsony (20km): Egry József Múzeum